Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Polędwiczki wieprzowe z sosem z owoców leśnych podawane z krokietami i brokułami w migdałach

.
Składniki (na cztery porcje) Mięso i sos - około kilograma polędwiczki wieprzowej - owoce (w sezonie prawdziwe teraz mrożone) jagoda, czarna porzeczka, malina i borówka Ń razem około 0,5 kg - 0,5 l soku z czarnej ...

Składniki (na cztery porcje)
Mięso i sos
- około kilograma polędwiczki wieprzowej
- owoce (w sezonie prawdziwe teraz mrożone) jagoda, czarna porzeczka, malina i borówka Ń razem około 0,5 kg
- 0,5 l soku z czarnej porzeczki
- 1 cebula
- parę ziaren goździków
- 3 łyżki mączki ziemniaczanej
- łyżeczka cynamonu
- sól
- cukier
- sos sojowy
- paczka ziół prowansalskich
- olej do smażenia

Krokiety
- pół kilograma ziemniaków
- trzy plasterki boczku wędzonego
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki tartego sera
- jajko
- 3 łyżki mączki ziemniaczanej
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- łyżeczka gałki muszkatłowej

Warzywa
- brokuły świeże lub mrożone (ilość według uznania)
- paczka migdałów w płatkach

Przygotowanie
- Mięso należy obmyć. Oczyścić z błon i osuszyć. Potem polędwiczki solimy. Następnie polewamy je sosem sojowym, posypujemy ziołami prowansalskimi, lekko skrapiamy olejem. Mięso w marynacie wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Gdy polędwiczki przesiąkną ziołami, kładziemy je na rozgrzany na patelni olej. Mięso obsmażamy z dwóch stron na patelni. Tak by były lekko przypieczone. Potem polędwiczki wkładamy na blasze do rozgrzanego (180 C) piekarnika. Tam trzymamy je przez około 20 minut.

- Następnie zabieramy się za przygotowanie sosu.

- Do garnka wrzucamy dwie łyżki cukru. Karmelizujemy go na małym gazie. Do cukru dodajemy wszystkie owoce. Całość delikatnie podsmażamy. Potem odlewamy do szklanki trochę soku porzeczkowego. Resztę dolewamy do owoców. Sos gotujemy na wolnym ogniu. Tak, by owoce trochę się rozpuściły, ale nie straciły całkowicie swojego kształtu.

- Do sosu wkładamy cebulę nadzianą goździkami. Sos doprawiamy cynamonem, solą i cukrem. W odlanym wcześniej soku rozrabiamy mączkę ziemniaczaną. Sos zaciągamy i gotujemy. Odstawiamy na bok.

- Osoby mniej wprawione w kulinarnej sztuce mogą najpierw przygotować sos, a potem mięso.

- W międzyczasie trzeba ugotować brokuły. Warzywa podajemy obsypane migdałami. Płatki migdałów wcześniej wkładamy do rozgrzanego piekarnika i lekko je rumienimy.

- Do tej potrawy najlepiej smakują krokiety. Można kupić krokiety mrożone lub zrobić je samodzielnie. Dla tych, którzy lubią gotować podaję mój przepis.

- Gotujemy ziemniaki w łupinkach. Po schłodzeniu obieramy je ze skórki. Mielimy przez maszynkę do mięsa.

- Następnie kroimy boczek w bardzo drobną kosteczkę. Tak przygotowaną wędlinę kładziemy na patelni. Boczek jest gotowy, gdy robi się chrupiący. Siekamy drobno szczypiorek.

- Boczek, szczypiorek, ser, sól, pieprz, gałkę muszkatłową dodajemy do zmielonych ziemniaków. Do masy wbijamy jajko i dosypujemy mączkę ziemniaczaną oraz trochę bułki tartej. Ciasto mieszamy i schładzamy w lodówce.

- Potem formujemy z masy małe kuleczki. Obtaczamy je jeszcze w bułce tartej. Krokiety smażymy w głębokim, gorącym oleju. Tak jakbyśmy robili frytki.
Podawanie

- Polędwiczki po wyciągnięciu z piekarnika kroimy pod skosem na kawałki. Mięso kładziemy na sosie lub obok sosu na talerzu. Podajemy z brokułami obsypanymi migdałami oraz krokietami.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kujawskopomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto