Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

4 września poznamy najsmaczniejsze smaki regionu

(gaz)
archiwum
Trwa X jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną. W sobotę (4 września) w Muzeum Etnograficznym w Toruniu odbędzie się uroczystość wręczenia nagród laureatom regionalnego finału konkursu.

Głównym organizatorem konkursu, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz marszałków województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP.
Ideą przedsięwzięcia jest identyfikacja regionalnych produktów żywnościowych , ich promocja oraz przygotowanie ich wytwórców do ubiegania się o ochronę, zgodnie z ustawodawstwem unijnym.
Finał na szczeblu wojewódzkim odbędzie się 4 września w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. Na tym etapie wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach:

•produkt pochodzenia roślinnego,
•produkt pochodzenia zwierzęcego,
•napoje i produkty mieszane,
•najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.

Finał konkursu na szczeblu wojewódzkim odbędzie się 4 września w Muzeum Etnograficznym w Toruniu (godzina 13).

W drugim etapie konkursu krajowa kapituła konkursu spośród produktów wyróżnionych w regionie wybierze najlepsze produkty oraz potrawy i dania nominując je do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2010”.

Zakończenie konkursu 12 września podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food w Poznaniu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kujawskopomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto