Głównym organizatorem konkursu, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz marszałków województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP.
Ideą przedsięwzięcia jest identyfikacja regionalnych produktów żywnościowych , ich promocja oraz przygotowanie ich wytwórców do ubiegania się o ochronę, zgodnie z ustawodawstwem unijnym.
Finał na szczeblu wojewódzkim odbędzie się 4 września w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. Na tym etapie wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach:
•produkt pochodzenia roślinnego,
•produkt pochodzenia zwierzęcego,
•napoje i produkty mieszane,
•najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
Finał konkursu na szczeblu wojewódzkim odbędzie się 4 września w Muzeum Etnograficznym w Toruniu (godzina 13).
W drugim etapie konkursu krajowa kapituła konkursu spośród produktów wyróżnionych w regionie wybierze najlepsze produkty oraz potrawy i dania nominując je do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2010”.
Zakończenie konkursu 12 września podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food w Poznaniu
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?