Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chłodnik z botwinki podawany z młodymi ziemniakami jajkiem sadzonym i szparagami

.
Składniki (na cztery porcje) - 1 pęczek botwinki - 1 pęczek kopru - 2 średnie świeże ogórki - 3 opakowania kefiru - 2 opakowania jogurtu naturalnego - 2 pęczki szparagów - 1 pęczek młodej cebuli ze ...

Składniki (na cztery porcje)

- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek kopru
- 2 średnie świeże ogórki
- 3 opakowania kefiru
- 2 opakowania jogurtu naturalnego
- 2 pęczki szparagów
- 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem
- parę rzodkiewek
- kilogram młodych ziemniaków
- 4 jajka
- masło
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz

Przygotowanie

- Botwinkę myjemy, czyścimy, następnie drobno siekamy. Do garnka wlewamy wodę. Solimy ją i dodajemy do niej botwinkę. Całość gotujemy na wolnym gazie, aż botwinka zmięknie. Wywar zakwaszamy lekko sokiem z cytryny, tak by nie stracił koloru. Potem odstawiamy go z boku i czekamy aż ostygnie.
- W międzyczasie możemy przygotować szparagi. Zaczynamy od mycia i obierania. Gdy są gotowe wiążemy je sznureczkiem. W garnku gotujemy wodę z odrobiną masła i soku z cytryny. Gdy woda zaczyna wrzeć, wkładamy do niej szparagi. Gotujemy około 10 minut. Szparagi będą dobre, kiedy zrobią się miękkie. Wtedy wyjmujemy je z wrzątku i na chwilę zalewamy zimną wodą. Następnie kładziemy szparagi na sitko i czekamy aż się odsączą. Potem zostanie nam jeszcze odcięcie końcówek.
- Wracamy do chłodnika. Wyciągamy botwinkę z wywaru. Dokładam do niej kefiry, jogurty, potartego ogórka, drobno posiekany koperek, trochę cukru, sok z cytryny i sól. Na koniec dolewamy do chłodnika trochę wywaru z botwinki. Musimy uważać, chłodnik nie zrobił się zbyt rzadki. Całość doprawiamy do smaku.
Podawanie
- Do chłodnika można dodać ugotowane jajko, pokrojoną rzodkiewkę oraz drobno posiekany szczypiorek.
- Chłodnik z botwinki to dobry wstęp do drugiego dania. Do tej dość nietypowej, doskonale nadającej się na majowe upały zupy proponuję młode ziemniaki ugotowane w całości z dużą ilością koperku, Do tego jajko sadzone i oczywiście szparagi.
- Szparagi podajemy związane. Do tego celu może nam posłużyć szczypiorek. By go rozmiękczyć proponuję lekko sparzyć go na wrzątku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kujawskopomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto