Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziwne nazwy potraw: cipka z grochem i ruchanki z fjutem

(gaz)
archiwum
Co region to obyczaj i dziwne nazwy potraw, które wywołują zmieszanie,oburzenie, ale za to jak smakują!

- Jadł pan kiedyś ruchanki z fjutem?
-No nie.
- Ruchanki to po prostu racuchy, a fjut to syrop z buraków cukrowych. Jeszcze kilkanaście lat temu w wielu gospodarstwach wiejskich robiło się ten produkt. Wyrabia się go dosyć długo, a smak ma ciekawy. Trzeba ugotować cukrowe buraki pokrojone w kostkę, następnie włożyć je do szmacianego worka i dobrze odcisnąć w prasie. Wyciśnięty sok gotuje się aż do momentu, kiedy zmieni się w gęsty syrop - kwintesencję buraka cukrowego. W ogóle nasz region obok Śląska, należy do pierwszych w kraju, w którym pojawiły się cukrownie, dla przykładu cukrownia w Chełmży powstała w 1882 roku. Nie muszę dodawać, że cukier był wówczas bardzo drogi. Fjut był świetną, bardzo zdrową - jak się dzisiaj okazuje - namiastką cukru, głównie na wsiach. Dodawało się go do powideł, ciasta, przeważnie pierników, dzieci bardzo lubiły chleb smarowany tym syropem.
Więcej: "Gazeta Wyborcza" Toruń

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kujawskopomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto