Sprzedaż podczas jarmarku skraca drogę od producenta do konsumenta, co przyczynia się do rozwoju obszarów wiejskich i daje możliwość zakupu produktu w pełni świeżego, po niższych kosztach wytworzenia. Proponowany na jarmarku asortyment wygląda bardzo ciekawie: poza przetworami owocowo-warzywnymi, mięsnymi i mlecznymi, będzie można kupić kawę orkiszową, oleje, makarony, różnego rodzaju mąki, płatki i otręby oraz wiele innych eko-smakołyków.
W jarmarku biorą udział:
1.Wytwórnia Makaronu BIO z Pokrzydowa
2.Przetwórnia ekologiczna owoców i warzyw „Bio Food” – Ciechocin
3.Zakłady Mięsne „Rolmięs” - Łabiszyn,
4.„Ekopiekarnia” - Toruń,
5.Producent żywności ekologicznej „Biohurt” - Pokrzydowo,
6.rolnicy indywidualni, zrzeszeni w wojewódzkim oddziale EKOLANDu:
Brygida i Jacek Godek (Szubin) – wyroby mleczne i wędliniarskie, ciasta,
Krzysztof Magdziak (Zdroje, pow. brodnicki) – sery kozie,
Grażyna i Marek Gawineccy (Narkowo, pow. radziejowski) – konfitury, ciasta, pieczywo,
Elżbieta i Marek Kloneccy (Jeżewo, pow. włocławski) – wyroby wędliniarskie, pieczywo,
Iwona i Józef Brzozowscy (Budziszewo, pow. brodnicki) - wyroby mleczne,
Wanda i Kazimierz Jachymscy (Dźwierzewo, pow. nakielski) – ziemniaki i warzywa,
Sławomir Józefowicz (Grodziczno, pow. nowomiejski) – oleje tłoczone na zimno.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?