Celem konferencji - jak zapowiadają organizatorzy: Muzeum Historii Polski, Instytut Historii i Archiwistyki UMK oraz Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego) - jest próba uporządkowania podejmowanych inicjatyw badawczych przez przedstawienie metodologii i planów badawczych w kontekście doświadczeń innych historiografii, innych nauk humanistycznych, nauk o żywieniu oraz potrzeb i oczekiwań praktyków i profesjonalistów z dziedziny gastronomii, turystyki kulinarnej i producentów żywności. Organizatorzy chcą m. in. określić rolę historyków w procesie dokumentowania, przywracania i popularyzacji polskiego dziedzictwa kulinarnego oraz ich możliwy wkład w rozwój programów produktów tradycyjnych i regionalnych.
Obrady odbywać się będą w Hotelu Uniwersyteckim, otwarcie nastąpi 28 września o godz. 10.00.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?