Pierogi na ostro. Składniki:
Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju, 1 jajko, ciepła woda, sól, przyprawa ognista. Farsz: 60 dag mięsa mielonego, 1 puszka pomidorów, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, chili, pietruszka.
Pierogi na ostro. Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami, dodać jajko, olej i wodę, zagnieść gładkie ciasto, zostawić pod ściereczką na 30 minut. Do mięsa dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek. Pomidory odsączyć z zalewy i połowę z nich dodać do mięsa, dodać 2 łyżki zalewy pomidorowej, pietruszkę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, nadziewać je farszem. Pierogi gotować w dużej ilości osolonego wrzątku. Z reszty pomidorów i cebuli ugotować sos. Pierogi podawać z sosem.
Czytaj też: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?