MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Patisony...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Patisony

Patisony przypominają miniaturowe dynie o kształcie podobnym do kielicha kwiatowego. Mogą przybierać różną wielkość - od 10 do ponad 20 cm średnicy. Same w sobie mają delikatny smak i świetnie nadają się do konserwowania.

Właściwości
Patisony są bogate w witaminę C, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i węglowodany. Świetnie gaszą pragnienie. Do tego są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc można spożywać je na diecie.

Wykorzystanie w kuchni
Patisony doskonale nadają się do marynowania oraz konserwowania. Ich niewielki rozmiar sprawia, że bez problemu mieszczą się w słoiku. Świetnie sprawdzą się jako zastępstwo ogórka. Można również je zapiekać, przyrządzać z nich pastę, smażyć a także faszerować. Nadadzą się także do przygotowania frytek - w zastępstwie ziemniaka.

Zobacz również

Czerwcowa Giełda egzotyki odbyła się w Złoczewie. To była jubileuszowa edycja ZDJĘCIA

Czerwcowa Giełda egzotyki odbyła się w Złoczewie. To była jubileuszowa edycja ZDJĘCIA

Wroniecka dycha. Za nami dziesiąta edycja biegu [ZDJĘCIA]

Wroniecka dycha. Za nami dziesiąta edycja biegu [ZDJĘCIA]

Polecamy

Najlepsze, chrupiące placki z cukinii. Z tym dodatkiem są jeszcze smaczniejsze

Najlepsze, chrupiące placki z cukinii. Z tym dodatkiem są jeszcze smaczniejsze

Nietypowy, ale prosty przepis na kalafiora. Moja rodzina już nie chce innego

HIT DNIA
Nietypowy, ale prosty przepis na kalafiora. Moja rodzina już nie chce innego

Najlepszy syrop z mięty z przepisu mojej mamy. Na trawienie, ból brzucha i zaparcia

HIT DNIA
Najlepszy syrop z mięty z przepisu mojej mamy. Na trawienie, ból brzucha i zaparcia