1 z 22
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Zbieramy:...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/0b/35/5ea168ad945d6_o_large.jpg)
fot. latosowo.pl
Potrawy z dzikich roślin. Sprawdzone przepisy na dania z „chwastów”. Zupa z pokrzyw, sałatka z fiołków, omlet z podagrycznikiem i nie tylko
Sałatka „Kolorowa”
Zbieramy:
- kwiaty i młode liście mniszka lekarskiego (mlecza)
- liście i kwiaty szczawiku zajęczego
- liście i kwiaty fiołka wonnego
- liście babki zwyczajnej
- młode pędy pokrzywy (trzeba je zblanszować)
Dokładamy:
- rzodkiewkę
- pomidory
- prażony słonecznik
Składniki rozdrabniamy, mieszany i zalewamy sosem winegret (mieszamy ze sobą oliwę, ocet winny, sól, czosnek i syrop z kwiatów bzu czarnego).