MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przyprawa znana jako estragon to botanicznie bylica draganek...
fot. KENPEI (wikimedia.commons CC BY-SA 3.0)

Zioła w ogrodzie - dla smaku, zdrowia i urody. Polecamy 15 ziół, które warto mieć i podpowiadamy, jak je uprawiać i wykorzystać

Estragon, czyli bylica draganek

Przyprawa znana jako estragon to botanicznie bylica draganek (Artemisia dracunculus). Jest bardzo popularna w kuchni francuskiej, ale nie tylko. Jest polecamy n.in. do różnych kiszonek, popularny jest też ocet estragonowy. Świeży lub suszony pasuje do wielu potraw.

Jako zioło estragon ma działanie rozkurczowe, żółciopędne, wspomagające trawienie oraz wykrztuśne. Ma też właściwości grzybo- i bakteriobójcze. Stosuje się go też w kosmetyce (np. do pielęgnacji włosów, skóry trądzikowej i łojotokowej).

Uprawa. Estragon może osiągać spore rozmiary (do 1 m wys.) i jest wieloletni, choć nie jest w pełni odporny na mróz, wymaga zabezpieczenia na zimę. Sadzonki estragonu najwygodniej jest kupić lub uzyskać przez podział kępy (estragon tworzy podziemne rozłogi). Wymaga miejsca słonecznego i zacisznego, z żyzną ziemią o odczynie zbliżonym do obojętnego lub zasadowego. Podłoże powinno być wilgotne, ale nie mokre.

licencja CC BY-SA 3.0

Zobacz również

POLSA podpisała międzynarodową deklarację. Chodzi o czystość przestrzeni kosmicznej

POLSA podpisała międzynarodową deklarację. Chodzi o czystość przestrzeni kosmicznej

Na krajowej 9 zderzyły się ciężarówka i osobówka. Jedna osoba ranna

Na krajowej 9 zderzyły się ciężarówka i osobówka. Jedna osoba ranna

Polecamy

To ciasto z truskawkami zawsze jest puszyste. Smakuje i pachnie bajecznie

To ciasto z truskawkami zawsze jest puszyste. Smakuje i pachnie bajecznie

Puchar Polski KPZPN 2024. Zawisza - Elana w finale. Zapis relacji na żywo

Puchar Polski KPZPN 2024. Zawisza - Elana w finale. Zapis relacji na żywo

Najlepszy kompot do obiadu. Zrobisz go w kilka chwil

Najlepszy kompot do obiadu. Zrobisz go w kilka chwil