Tym samym lista poszerzyła się do dwudziestu trzech produktów reprezentujących kujawsko-pomorskie smaki wśród tradycyjnych wyrobów z całego kraju.
W lecznictwie ludowym mniszek jest znaną i cenioną rośliną już od XII w. Jest to zioło wykorzystywane jako środek moczopędny, oczyszczający, przeciwzapalny i dezynfekujący. Jednym z popularniejszych produktów z mniszka jest syrop - wywar z kwiatów z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Czarnina to zawiesista zupa z kaczki o barwie od brunatnej do brązowej, z widocznymi oczkami tłuszczu, niezbyt gęsta, o kwaśno - słodkim smaku i korzennym zapachu z nutą cząbru. Zupa najczęściej podawana jest z kluskami ziemniaczanymi.
Na Liście Produktów Tradycyjnych Kujawsko-Pomorskie umieściło już:
Świąteczną szynkę kujawską z kością,
Białą kiełbasę w słoiku,
Półgęsek,
Sok z kapusty kwaszonej,
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły,
Stoleńskie wyroby piekarskie (chleb z kminkiem, razowiec ze słonecznikiem, chleb z makiem),
Mace borowiackie,
Kajmak,
Miody z rejonu Dolnej Wisły,
Żur kujawski,
Czarninę kujawską,
Wino domowe z Kujaw,
Piwa nakielskie: ciemne i jasne,
Kujawską księżycówkę,
Dzięgielówkę,
Nalewki: orzechową, głogową, z czarnej porzeczki, dereniową,
Mniszka bronisławskiego.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?