18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 32
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Soczyste mięso od szynki naszpikowane suszonymi morelami i...
fot. Babciagramolka-Bunia

Dania Wielkanocne. Zobacz przepisy na Wielkanocne potrawy i ciasta [ZDJĘCIA]

Dania na Wielkanoc. Szynka z morelowym "oczkiem"

Soczyste mięso od szynki naszpikowane suszonymi morelami i upieczone . Czas : 2 godziny Składniki : 2 kg mięsa od szynki bez kości ( tzw. kulka ) 15 suszonych moreli 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonej papryki 1 łyżeczka pieprzu szczypta soli 2 łyżki maggi w płynie 1 łyżka konfitury morelowej 5 łyżek oleju z pestek winogron 4 cebule Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy ,maggi , konfitury morelowej i przypraw ( papryki , pieprzu , soli i majeranku ). Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs . Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce . W garnku o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumienione ze wszystkich stron .Dodać pokrojone cebule . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając . Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać po ½ szklanki ) . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć . Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito , zmiksować , dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny. Tak samo można piec inne mięsa wieprzowe- karkówkę , schab , łopatkę , żeberka . Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia. Przepis: Babciagramolka-Bunia

Zobacz również

Jak wybrać krem z filtrem 50 do twarzy z przebarwieniami?
Materiał informacyjny

Jak wybrać krem z filtrem 50 do twarzy z przebarwieniami?

Tłumy na pikniku charytatywnym dla Ksawerego w Trzcinicy [ZDJĘCIA]

Tłumy na pikniku charytatywnym dla Ksawerego w Trzcinicy [ZDJĘCIA]

Polecamy

Co z ciszą wyborczą w drugiej turze? PKW wyjaśnia

TYLKO U NAS
Co z ciszą wyborczą w drugiej turze? PKW wyjaśnia

Tak niszczysz włosy i cerę! Wystarczy jedna zmiana w pielęgnacji

Tak niszczysz włosy i cerę! Wystarczy jedna zmiana w pielęgnacji

Robert Biedroń rozczarowany wynikiem Lewicy. Nie ukrywa, że ma żal do Donalda Tuska

Robert Biedroń rozczarowany wynikiem Lewicy. Nie ukrywa, że ma żal do Donalda Tuska