Przepis podaje Agata Kłos z Koła Gospodyń Wiejskich w Modlicy.
Pampuchy z jeżynami (pyzy)
Składniki:
- mąka – 0,5 kg,
- mleko – 1 szklanka,
- jaja – 2 żółtka + 1 całe jajo,
- masło – 3 łyżki,
- drożdże – 2,5 dag,
- sól – 1 łyżeczka.
- cukier – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
- Drożdże i cukier wymieszać w ciepłym mleku – zrobić rozczyn.
- Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jaja i sól oraz rozczyn – zacząć wyrabiać ręcznie lub maszynką.
- Na koniec wyrabiania dodać roztopione, ciepłe masło i wyrabiać dalej.
- Gdy ciasto odchodzi od ścianek miski, przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 60 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę i lekko rozwałkować.
- Szklanką wycinać z ciasta kółka. Na każde kółko kłaść jeżynę, posypać cukrem i zamykać, sklejając boki – formować zgrabne kulki.
- Pampuchy odstawić jeszcze na 15 minut, żeby wyrosły, po tym czasie parować w parowarze lub na gazie zawiązanej na dużym garnku.
- Podawać z sosem mięsnym lub na słodko ze śmietaną.
– Mamy też lokalne produkty godne szczególnego polecenia – mówi Agata Kłos. – Są wśród nich pomidory z gospodarstwa pani Doroty. Wyjątkowe, ponieważ są nawożone miłością i cierpliwością. Są soczyste, smaczne i pachnące.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus zachwala smaki powiatu łódzkiego wschodniego. Ministerstwo nie ustaje w działaniach, które promują kuchnię lokalną i ułatwiają działalność lokalnym firmom oraz organizacjom.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?