Tłusty czwartek 2018. Sprawdź przepis na pyszne domowe pączki!
Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Jeśli wykorzystujemy świeże drożdże, najpierw należy zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Pączki formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta o wadze około 50 g. W tym momencie pączki można nadziać konfiturą lub dżemem (po ok. 1 pełnej łyżeczce. Uformować kulki a następnie odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką pszenną. Tak przygotowane pączki przykryć i pozostawić w cieple na około 20-25 minut, aż ponownie podwoją objętość.